Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πράγα - Η Πράγα στον Τριακονταετή Πόλεμο

Ο Τριακονταετής πόλεμος ξεκίνησε το 1618 και είχε σαν αφορμή του την εκπαραθύρωση της Πράγας. Ήταν ο τελευταίος θρησκευτικός πόλεμος της Ευρώπης και για την Πράγα ήταν μία τεράστια ευκαιρία. Είχαν σαν στόχο να κρατήσουν την ισχυρή θέση που είχαν επί Ροδόλφου αλλά να μην έχει πάνω από το κεφάλι της τους Αψβούργους, που με εξαίρεση τον τρελό Ροδόλφο, δε συμπάθησαν ποτέ και να γίνουν σημείο αναφοράς σαν η πρωτεύουσα της προτεσταντικής Ευρώπης.

Ο αποκεφαλισμός των 27 ευγενών προτεσταντών.
Λίγο καιρό μετά την εκπαραθύρωση πέθανε ο Ματθαίος, ο αδερφός του Ροδόλφου που τον είχε διαδεχθεί και την εξουσία ανέλαβε ο ανιψιός του, ο φανατικός καθολικός Φερδινάνδος Β’. Τα βοημικά κράτη δε μπορούσαν να το δεχτούν και κάλεσαν τον Φρειδερίκο Ε’, φανατικό προτεστάντη και παντρεμένο εδώ και χρόνια με την κόρη του βασιλιά της Αγγλίας να αναλάβει το Βοημικό θρόνο. Αυτό που ζητούσαν ήταν να τους προσφέρει αυτονομία και τη θρησκευτική ανεκτικότητα που είχε επιτρέψει ο Ροδόλφος. Ο Φρειδερίκος το είδε σαν μία τεράστια ευκαιρία αλλά και σαν σημάδι από τον Θεό. Δέχτηκε λοιπόν τον θρόνο και ετοιμαζόταν για τη μεγάλη σύγκρουση. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως ήθελε, ο πεθερός του δε θέλησε να πάει κόντρα στους Αψβούργους και έτσι δεν έστειλε ποτέ βοήθεια, επίσης ανεπίσημα αποκήρυξε την κόρη και το γαμπρό του. Το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο, στις 8 Νοεμβρίου 1620 ο στρατός των προτεσταντών υπέστη ολοκληρωτική ήττα στη Μάχη του Λευκού Όρους παρά το γεγονός ότι είχαν 30000 άνδρες έναντι 27000 των καθολικών. Ήταν οι χαμένη ευκαιρία των Τσέχων, έφτασαν κοντά στην ανεξαρτησία τους αλλά δε τα κατάφεραν. (Για τους επόμενους τρεις αιώνες οι Τσέχοι θα είναι σαν να ζουν σε λήθαργο. Την πόλη θα την κατακτήσουν Σουηδοί, Βαυαροί, Γάλλοι, Αυστριακοί και Ούγγροι και οι όποιες προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης θα πέσουν στο κενό. Η πολυπόθητη ανεξαρτησία θα αποκτηθεί το 1918 και δε θα είναι αποτέλεσμα του αγώνα για την ανεξαρτησία αλλά της ήττας της Αυστροουγγαρίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήλεγχε τη Βοημία εκείνη την εποχή. Στα πλαίσια του διαμελισμού της δημιουργήθηκε το κράτος της Τσεχοσλοβακίας.)


Στη πλατεία της παλιάς πόλης 27 σταυροί σημειώνουν το σημείο
πουυ είχε στηθεί η εξέδρα του αποκεφαλισμού.

Την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στις 21 Ιουνίου 1621 ο Φερδινάνδος δίνει εντολή να αποκεφαλιστούν στην πλατεία της παλιάς πόλης 27 ηγέτες των Βοημών προτεσταντών. Τα κεφάλια τους μπαίνουν σε παλούκια τα οποία τοποθετούνται στη Γέφυρα του Καρόλου. Έμειναν εκεί μέχρι το 1931 όταν την πόλη κατέκτησαν οι Σουηδοί! Η σκανδιναβική καρδιά του Τύχο θα είχε φουσκώσει από υπερηφάνεια.

Τον πόλεμο τελικά τον κέρδισαν οι προτεστάντες αλλά η βοήθεια της Πράγας σε αυτή τη νίκη ήταν πολύ μικρή. Η μεγάλη προτεσταντική δύναμη δεν ήταν οι Βοημοί αλλά οι Σουηδοί και η πόλη που θα γινόταν η πρωτεύουσα του προτεσταντικού χριστιανισμού στα επόμενα χρόνια ήταν η πανέμορφη Στοκχόλμη!     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου